Vinnarschabraket :)

NU!!! Har schbraket som jag vann hos louiseodens blogg kommit :) Ett lila Jacson schabrak.. Åååh vad fint de var.. Finare än jag trodde, like like! Dock var det ju liiiite litet =/ MEN, Det skiter jag i.. För de var så fint ändå så det kommer användas.. Sadeln är ju ändå skyddad.. Jag tyckte inte de såg jääättedumt ut, visst lite litet men funkar för mig!

Jag känner mig toknöjd med mitt färgval till Svalan hon passar ju PERFEKT i lila... Min favvofärg!










HOPPsan sa... ;)

Idag stod det hoppning på schemat.. Blev så grymt sugen på hoppa och se hur Svala är på de.. Jag gillar hoppning på lagom nivå.. får inte bli för högt ;)

Ja, vad ska man säga.. Först hade jag superlågt och skulle trava eller gå över men hon rev och rev och rev.. Lyft på bena lilla vän.. Sedan höjde jag och tog galopp och visst hoppa hon inga problem även fast hon försökte smita ibland men de kunde vara min osäkerhet som kom fram ibland som gjorde det.. Så jag försökte tänka mentalt fram fram fram FRAM! och då gick det lättare..

Dock rev hon en hel del gånger.. Hmm.. Någon som har tips hur man får hästar att lyfta bättre på benen?

Apropå ingenting var jag medryttare åt en häst som var helt tvärtom hon tog i allt vad hon kunde och flög över hindrena fast dom var pyttesmå hi hi Svala är tvärtom hon lyfter bara de som behövs jag knappt de..

Men jag tror hon och jag tyckte det var lika roligt för hon fick en jäkla fart och energi efter hindrena, det var riiiktigt roligt! Längtar till sommaren då det blir bättre underlag åsså ska man nog vara två så man slipper hoppa av stup i kvarten och lägga upp hindret ;)

Filmade igår när jag tränade och idag när jag hoppade så de får ni se.. Jag är ingen proffsryttare.. Så ja min ridning är väl inte den bästa men KUL det har vi :):)








Trav trav trav...

På ridturer då föredrar Svala helst skritt, tölt eller helst galopp.. Men i hagen visar hon nästan bara trav.. Hon är lite rolig.. Ville få lite bilder på henne när hon rörde sig i hagen så jag jaga på henne lite och tänkte att blåsten kanske kunde hjälpa till och busa upp henne liten men tror ni de!!?

Ha ha tjii fick jag.. Trav trav trav.. Ingen annat. Ett litet galoppsprång som jag inte hann fota såklart!


Vilken gångart visar era hästar oftast i hagen?










Bett

Jag har funderat på lite bett till Svala och jag fundera på köpa ett jaktkandar till henne eller ett Kimblewickbett som de heter.. Tänkte variera de med vanligt tränsbett. Kommer ha de bara när jag rider ut och behöver lite mer kontroll på henne. Kommer att sträva efter att använda mig att så milt bett som möjligt men ibland kan de vara skönt att slippa kämpa.

Såg på bilder som hennes gamla ägare lagt upp när dom red att hon användt de där på Svala och vi pratade lite om de och hon berätta att Svala blev en helt annan häst på de bettet. Men hon tyckte jag skulle skaffa ett rakt utan tungfrihet så om det är någon som vet vart de finns ett sånt i storlek 10,5cm HOJTA TILL! :)

Ett Kimblewickbett är ett skarpare bett som verkar både genom naken och i munnen. Så man får vara mer försiktigt när man rider på ett sådant bett så man inte drar och sliter så hästen får problem med nacken.



Kimblewickbett med tungfrihet..



Svalas vanliga tredelade bett med sötmalm.

Blåsig ridtur

Vakna idag med strååååålande väder.. Solen lyste vackert och tempraturen var perfekt! MMm m´vilken mysig ridtur vi skulle få idag eller skulle vi??

Jag gjorde lite saker hemma först för att sedan åka till stallet! När jag gjort klar Svala och allt och begav mig iväg vad hände då!? Jo STORA mörka moln kom och skymde solen underbara strålar och de tog och börja blåsa massor! :(

Hade tänkt få fina bilder med kameran men neee tjii fick jag! Tog lite bilder ändå men ni kommer se i Svalas man hur de blåste..

Ja ja det förstörde inte våran ridtur för de.. Vi hittade en fin uppskottad plan som var perfekt som ridbana så vi passa på träna lite. Svala blir ju heeelt annorlunda på plan. Lättare att kontrollera. Träna på volt, att få ner hennes struts huvud som hon kör upp så fort man kräver något av henne. Sedan gjorde vi lite skänkelvikningar. Var riktigt roligt!






Vadå kobent? :P





En bild kan säga mer än tusen ord...

Ridtur med Vera

Fick sällskap av Vera idag på min ridtur.. Åh, det var riktigt roligt och mysigt.. Dock blir ju Svala lite extra taggad när hon får en kompis att gå med iaf när man ska springa med dom för hon vill gärna springa förbi men de är bara för att hon har så mycket action i sig. Men som sagt supertrevligt hade vi de.. Skönt att ha någon att prata med också!

Hoppas det blir fler ridturer med Vera och hennes otroligt vackra Arà.. Tror Svala tyckte var kul och blev nöjd med.. När hon släpptes ut i hagen igen så rullade hon sig.. Mmm de såg lite mysigt ut!

När jag kom hem så fixa jag lite med veden medan hundarna härjade av sig.. Sadan efter det blev de städmning av huset och nu matlagning.. Vill verkligen ha mer tid för allt.. Blää.. Tnadvärken är iaf mycket bättre idag, skönt! Börja känna mig mer människa idag..

Hmm mitt lila schabrak som jag vann har ännu inte kommit :( Lite synd men hoppas det kommer nu i veckan någon gång iaf.

Har iaf hittat ett träns jag skulle vilja ha.. Inte för att jag behöver något träns så det bättre spara pengarna men man kan ju drömma lite ;)


Snyggt snyggt!

Ingen Svala idag..

Blev ingen Svala idag.. Vi åkte till Sundsvall och köpte lite saker till huset som fattades.. Men imorgon ska jag rida och får till och med sällskap!! :) Ska rida med Vera.. Ska bli kul. Det är något jag saknar även fast jag trivs och tycker det är skönt att ta en tur själv så är de ju trevligt med lite sällskap då och då men där jag har Svala nu är det ingen som rider tyvärr =/

Känner mig väldigt ensam i mitt hästägande här vilket är tråkigt men man kan inte få allt. Men som sagt imorgon får jag sällskap. Sedan träffa jag Lina idag också och henne skulle jag nog kunna rida ut med. Hon är ju en himla trevlig tjej, henne gillar jag skarpt. Verkar inte vara någon som dömer en å så.. Annars kan de vara mycket skitsnack i djurvärlden och helst i hästvärlden har jag märkt..

Hmm, ute efter en klippmaskin är jag också.. Skulle vilja raka Svala då hon fäller som en toka.. Men den jakten är lika svår som att hitta en hästtransport.. Hade jag varit någon som rakade ofta hade jag köpt en egen men känns onödigt när man bara klippa kanske en gång per år..

Jag har fortfarande jäääätteont i munnen och nu har jag även fått blåsor i munnen och sår i mungipan Mmm härligt eller inte! Man kan inte prata, äta eller leva normalt.. Tänk att alls känns ansträngade fast det bara är i munen man har ont :(



Ha ha ha klockren tycker jag ;)

Sängen..

Ja, nu ligger man i sängen och gör en kvällsinlägg innan man ska sova! Har sagt hejdå till Anna idag som åkte hem, trist! Men innan de han vi iaf åka till skoterträffen :) Anna fick åka med min pojkvän medan Houdini (min hund) fick åka med fick.. Han fick variera mellan att springa och åka den lille spinkisen :P

Väl på skoterträffen blev vi inte långvarig blåsigt väder och annsing skulle ju hem.. Min vattendag idag hos hästarna.. Dock behövde jag knappt fylla då det var relativt fullt.. Hästarna fick nog vatten sent igår skulle jag gissa på! Snart dags att sko om min tjej också.. Har två personer jag fundera på låta sko henne.. Såg en annons på en hovslagre jag inte hört talas om.. De var lite intressant de ska jag kolla upp mera..

Imorgon ska vi troligen till la stada och handla lite till hemmet.. Får se om jag hinner ut på tur med tjejen något också. hoppas på bra väder isf.. Nä, godnatt på er!


Skoterpic..

Som jag skrev i inlägget innan så blev det även skoteråkning igår.. Men jag tänkte inte skirva så mycket mer än de utan visa även några bilder från de.. My lovely snowmobile.. Är ju också ett av mina större intressen! Tror jag är lite bättre på köra skoter än rida iaf hi hi..

På alla bilder är de jag som kör..

















Heldag med Anna..

Anna är min barndomsvän! Hon bor i Umeå men jobbar för tillfället som dietist på Sundsvalss sjukhus och just nu är hon på besök hos mig :) Hon kom igår och stannar tills imorgon..
Idag har vi både ridit och åkte snöskoter det var roligt både och.. Anna har inte ridit på ca 10år så de var nog en upplevelse att komma upp på hästryggen igen.. EGENTLIGEN är ju Svala ingen nybörjarhäst eftersom hon är så känslig och pigg men det gick bra ändå.. 

Jag red Svala också men gaaaah, jag satt aldrig på henne nosgrimman gaaah de fick jag ju ångra hon gapa ju som en krokodil hela tiden och blev bångstyrig madamen.. Sedan måste jag nog leta rätt på en håltång och göra fler hål i lädret på nackstycket då jag tycker de var lite för stort.. Så lite bråkigt blev de men de berodde nog mest på dålig kontakt och lite taggad häst.. För övrigt skötte hon sig galant lillsnärtan ;)

De blev mååånga foton idag här kommer några av dem..































Trot...


Galop...


Tölt...



Flying Pace...

Hundar

Ja, jag har ju inte direkt gjort något presentation av mig själv. man borde kanske göra de? Men det får bli en annan gång. Men vad en del säkert inte vet som läser min blogg är att mitt största intresse är inte hästar utan hundar. Jag har hållt på med hundar i snart 14år. Det är något som aldrig kommer försvinna ur mitt liv.. visst är de som de flesta intressen att hundträning går i berg och dalbana man har sina mer och mindre aktiva perioder.. Just nu är det en mindre aktiv period dels för hästen, dels för årstiden men mest för andra personliga grunder kring hundarna! Jag har som sagt två hundar.. En whippet som jag tävlar i Lure coursing och ställer ut och sedan min aussie som jag tränar och tävlar lydnad, agility, freestyle osv.. hon är min följeslagare och allt!


Här kommer en video från när vi tränade lydnad...







Träning av apportering..Syftet var att hon skulle kunna apportera fågel..




Min whippet Houdini tävlar i LC. Han har rött täcke...

Pain in my mouth

Hitta en beskrivining på nätet precis de som dom får göra med mina tänder..

Operationen görs genom att tandläkaren skär ett snitt i tandköttet så att det ben som täcker visdomstandens rötter blir synligt. Med en borr avlägsnas så mycket av benet att en del av tandens rotsystem syns. Ofta får tandläkaren också dela tanden innan den kan tas bort.


Såhär låg min tand..



Mycket tandsnack nu men de är bara för att jag har så satans ont så de är de ända jag kan tänka på ha ha ha..

slappardag..

Ja, dag är det en slappardag för mig eller jag slappar och slappar.. Har ju gjort en del grejer men jag känner ingen press på mig som jag gör i vanliga fall med att ha maten klar en viss tid, städa huset varje dag, rida hästen, ut med hundarna, göra annat nyttogöra...

Ne idag tar jag allt i min tid och känner mig INTE stressad.. Sover ju så fruktansvärt dåligt om nätterna så jag är så trött.. Vaknade fem imorse och stod inte ut med värken i munen eller ja stod ut gjorde jag väl men jag kunde inte sova pga av den för hur jag än låg så blev de obekvämt för huvudet.. Därför e jag lite slö nu..

Sedan kan jag inte äta normalt. prata går bra men ska jag äta något stort så jag måste gapa så gör de ont. Men jag kunde inte mostå att försöka få i mig en semla idag (försökte igår med men klara bara av en liten bit) Men man måste ju gapa rejält för att få i sig dom samtidigt som de var så gott så plågades jag.. är det de man kallar smärsam förtjusning!? :) Förut gilla jag inte semlor usch och blä men nuuu im lööve it..

Jaja nog om de.. Det jag egentligen gjort idag är att vattna hästarna, varit på promenad med Ninna och hundarna, varit på en fabrik på studiebesök och ringt lite andra arbetsgivare om jobb.. Nu tänkte jag vila mig en stund, en powernap och sedan ska jag försöka få iordning här hemma.

Tänkte rida idag, var ju soligt och fint ute men baske mig jag orkade inte! Och då blir jag att jag borde för de är ju så fint väder men samtidigt ska man inte tvinga sig för de så både jag och svala får vila oss idag, vilket är skönt!

Fick en fråga om vad Svala har för sadel och hon har en Kentaur sadel. Kari special heter den och är grymt skön! Dom sa att den var specialanpassad eller provad till henne så det är skönt att veta.. Men jag älskar iaf den sadeln. tycker man sitter skönt och får en bra sits!



Tandis...

Jahapp, då har man även varit på besök hos tanid idag.. 08:10 imorse hade jag tid och jag var inte pigg att kliva upp den tiden för att åka och DRA UT EN TAND!! De är inte de man vill börja sin morgonen med men men...

Detta var ingen vanlig utdragning utan det var mer som en operation. Det var min visdomstand som växt in mot den andra tanden under tandköttet och den var lite knepig att få lös. Alla hade kirurgkläder på sig och allt vär vääääldigt noga att de var sterilt. dom torka mig i ansiktet med sprit och allt skulle vara kliniskt vilket är bra..

Fick en rejäl bedövning så jag kände ingenting förutom när han drog mig lite i mungiporna för att komma åt bättre och när han skulle dra ut den och ryckte lite mot den andra tanden för övrigt kändes inget.

Dock var de obehagligt att borra för hela skallen vibrerade de var riktigt obehagligt. Dom fick typ borra sönder tanden i småbitar som jag förstod det som.. den var en envis rackare men efter cirkus kanske 1 1/2-2 timmar var de klart.. men eftersom dom tagit bort lite saker så fick dom även sy ihop hållet..

Nu var de viktig att jag inte anstränger mig för hårt för då kan de börja blöda en del och jag skulle vara försiktig så jag inte fick en hård smäll på kinden för då kunde typ käkbenet knäckas =/ OM jag förstod saken rätt.. Men jag ska ligga lågt.. skulle väl ta ca 2 veckor innan de var bra och jag har fått riktiga receptbelagda värktabletter och ett sköljmedel som jag ska använda.

Borren dom använde var inte automatisk vattenkyld så dom fick skölja själv med en spruta och blev borren för varm kunde man få brännsår i mungipan. tror faktist jag blivit liite bränd på insidan läppen som de känns nu. men ÄNNU har inte bedövning släppt helt men nästan.. Men jag har haft bekymmer för de går knappt och äta och jag har hållt på bitit mig i kinden flera gånger när de varit bedövat som tur är så känner man ju inte de ;)

Oj det blevt ett långt inlägg.. skulle nog kunna skrivit ännu längre... Nu är de bara vänta tills man får en remiss till sjukhuset för näste visdomstand för den sitter ÄNNU värre till så då måste en specialist göra de.. Men väntatiden var upp till 2år så de är bara vänta och se när de blir.. Är glad att detta är över nu iaf..

Gransjöbodarna

Idag fick Java använda sitt nya huvudlag och hennes snygga schabrak! Hon blev extra söt.. Sedan blev den långtur rätt upp i skogarna.. Till gransjöbodarna.. Skoterklubben här hemma! Java var med hon också.. Så de var riktigt girlpower och vi alla njöt nog av den underbara turen!

Det är skönt att Java är så lättsam att ha med sig.. Hon är inte ivägen för ridningen utan håller sig långt framför och hon kommer på 2 sek vid inkallning och kan gå fot brevid hästen! Ultimata hunden att ha med sig sånahär tillfällen.. Skönt att ha med henne också när man rider i skogen för hn har mkt vakt i sig och koll på allt.. Så jag får veta saker mkt tidigae om de är något när hon är med stumpan! Men vet inte varför hon är så tokig i att äta hästens musli! De så så roligt ut för Java slänger sig över Svalas foderhink och Svala på 500kg?? Står bara kollar och vet inte vad hon ska göra för att hon ska få äta..

Lägger ut lite bilder från turen och även två videoklipp.. Dålig kvalite (mobilkamera).. Enjoy!






















Framme vid gransjöbodarna (skoterklubben)


Vem är du?


Nöjda tjejer! :)

                  


                 

Oh my god!

Idag tog jag ut Svala en sväng filmade när vi tränade på volt men nee tyvärr filmen blev riktigt kass då jag fick rigga upp kameran och ja jag red mycket utanför bilden osv så de blev inget att visa tyvärr.. Tjejen vad duktig iaf.. hon har blivit mycket bättre på att gå på tygeln de är lättare att få ner henne fast hon vill gärna köra upp huvudet när man ber henne om något :) Hon börjar iaf få bättre kondis.. de är ju kanon!

Blev även en heldag med bästa Linda i stan och såklart Equeen.. Oh my god säger jag 50% i HELAAAA affären.. jisses jag kunde handlat ihjäl mig.. fick behärska mig faktiskt.. Sånahär tillfällen önskar man att man kunde fått ha några tusen att shoppa lös för :) Blev ett dressyrschabrak, spö, en t-shirt och dte jag är mest nöjd med ett huvudlag med snabbknäppe, looove it!









Vattning av hästar

Japp, idag åkte jag och min vattendunk till hästen och fyllde på vattenhinken i hagen.. Mötes av tre nyfikna pållar som skulle kolla på när jag fyllde.. Jag tror småkillarna var på bråkhumör med varandra idag.. kommer dåliga bilder på dom pga av snöväder =/

Gud vad man längtar till sommaren Mmmm... Häääärligt! Svala var inte så pratsugen idag hon tyclte jag kunde prata med hennes rumpa hon.. Men är inte du intresserad av mig är inte jag de av de tänkte jag och gosa med de andra pållarna istället =)

Svala fick vilodag idag eftersom hon varit ute nu så mkt den senaste veckan.. De kan hon behöva lilla gumman!











Ingen bloggning

De har inte blivit ngn bloggning just nu.. Jag har lite personliga saker för mig så jag har inte tid att skriva ngt men de kommer.. promise!

Träning inför Lina

Oj oj oj, Vad de snurrar i skallen.. Har tränat inför Lina idag och de är mycket att komma ihåg speciellt för en sån som jag som vill lära mig och komma ihåg allt.. Tyvärr har jag jättedåligt minne och svårt för att ta in saker.. (har fått de på äldre dar)

Ja, de jag ville träna var ju mig själv att känna skillnad på gångarterna bättre och veta hur jag får in dom bäst. Jag vet ju att Svala kan, hon har rena och separerade gångarter MEN eftersom matte inte kan så kan ju gumman utnyttja de lite och göra de som är lättast för henne vilket gör att passar lite osv...

Men jag har fått mycket bra tips och jag hoppas jag ska komma ihåg dem.. De vi träna mest var att hon skulle söka sig mera neråt eftersom hon spänner och kör upp huvudet väldigt mycket.. Och genst var det mycket enklare att få in både trav och tölt.. Hon var lite fyrtakitg i galoppen sa Lina men de blev väl bättre de med tror jag!? :P

Ne de var kul att ha någon som kolla och förklara lite mera...
Vi red även ut tillsammans vilket var kanonbra för Svala blir ju annorlunda på uteritter dvs hon blir stark och svårstoppad i galoppen osv.. svårare att arbeta med i överhuvudtaget eftersom hon blir så pigg. Lina berätta även hur man gör för att få in flygande pass osv... Mycket intressant att veta.. Man skulle bromsa bogen på samma som hästen galoppera så tog den vänster galopp så skulle man sakta ner vänster bog typ nåt sånt, tror jag!? :P Men för min del kan de vara en fördel att få min pigga häst att ens stanna ha ha.. De var ju kul för Lina sa de att de var ju roligt att hon var så pigg och de är hon verkligen för sin ålder min krutgumma!

Men men lite mål i ridningen som jag satt.

*träna mer på formen, låg form, söka sig mer neråt.
*träna på stanna
*träna på att skänklarna inte betyder full fart framåt

Ja de var väl dom tre punkterna.. Hon hade ju rena gångarter så tränar jag på dom där punkterna så kommer jag nog ha lättare för att få in dom.. Speciellt traven som jag har haft svårt att få in eftersom hon gärna väljer tölt och släpper man lite på tygeln och ska driva lite så blir de gärna full rusnings galopp som e skitsvår att få stopp på :) Så vi har lite mål att göra..

Sedan trodde inte Lina att sadeln skulle ligga kvar om jag la den längre bak eftersom hon är så överbygd bak så troligen glider den ändå bara fram.

Ja, Som sagt mycket intryck och de går inte skriva allt här.. Men de var kul att träna för Lina. Det gör jag gärna fler gånger.. Och måste säga att henne häst var riktigt frän! Vilken superlydig häst hon hade.. Roligt!

Gotlandsruss

Måste bara berätta en rolig sak.. Igår när jag var ute och red så mötte vi en gubbe...
Då sa han - Vilket fint gotlandsruss du har...
Jag bara- eeh, jaa
Gubben- De är väl ett gotlandsruss
Jag- He he nee de är en islandshäst hi hi..

Tyckte de var lite roligt.. Såklart hon kanske ser ut som ett gotlandsruss för såna som inte är insatt i hästar och kan typ 3 hästraser :)

Svala mitt lilla gotlandsruss.. Ne nu blir de stallet och sedan iväg på träning inför Lina! :)

Mystur

Idag blev de en mystur med Svalan.. =) Men gud vad fjantig jag är.. Jag är så extremt rädd om min häst vågar inte anstränga henne för mycket för jag är orolig att hon ska hjärtfel eller vad som helst och kolavipen.. Tycker så himla mycket om min tjej..

Var en tjej som kommentera att jag glömt traven på förra ridfilmen.. Så ni får se lite trav i denna film istället då!
Föressten jag skulle försöka göra samma strecthövningar som Linda gör med fifa fast med Svala igår.. Sammanfattar de såhär blaahaa... Svala tyckte inte speciellt mkt om de.. hon sträckta sig inge alls.. hon ville bara ha morötterna men hon tänkte INTE anstränga sig för att få dom.. ha ha lillstrumpan!



bad day

Ja idag var det inte min dag.. Känner mig så fruktansvärt less på allt.. känner av ngn slags negativ energi.. Ne fy.. Skulle behöva lite isloering från allt vad folk och intrernet heter.. Bara umgås med nära och kära! Var hos Svala förut och inte de var roligt heller.. fyllde på vatten och longera henne lite.. gick väl bra, tror jag.. Men kände mig på tok för omotiverad. Känner att jag vill ha en bättre kommunikation med henne.. Skulle vilja ha någon som är duktig på lite parelli.. Eller någon annan bra NH...

Ja de blir nog inte nå längre inlägg än såhär idag.. känner bara bläää.. snart kommer min älskade sambo hem! Skönt!

Linda hela långa dagen...

Ja idag blev det en heldag med min Linda! Började med att filma henne när hon tömkörde och stetcha fifa! Var kul att se :) Dom är duktiga.. Vi hoppas allt detta ger ett bra resultat för fifa...

Sedan följde Linda mig till stallet.. Gjorde iordning Svala och drog iväg.. Hon fota massa fina bilder i de underbara vädret så de var kul! Det kändes att jag och Svala var ute på långtur igår för hon var mycket lugnare idag.. Dock har hon ju alltid energi den hästen. Men hon fick jobba mycket i djupsnön lillstumpan.. Tömkörde henne påvägen hem och ja hon e ju kanonduktig på de.. Behöver nog bara en vagn skulle jag tro och vänja henne med de..

På lördag blir det ridning inför en duktig tjej oj oj oj vad de ska bli kul! Nu kommer bilderna alla är fotade av Linda med hennes kamera, Enjoy!










































Jag trodde jag hade en häst eller?

Ja, man kan ju undra om jag har en häst eller två eller kanske tre!? Mina hundar är nämligen väldigt förtjust i både hästfoder och hästgodis m.m. dom tjuvar lite hästmat dom små tokhundarna!

Idag är det strålande sol och jag ska hälsa på min vän Linda.. Ska troligen hjälpa henne med lite filmning också så ni får väl hålla utkik på hennes blogg idag så kanske ni får se något filmklipp! :) De är ju alltid kul kan jag tycka! Får se om de blkr något på Svala med.. Men nu ska jag åka.. Dock ska ni få se bilden på Java och Svala som jag utlovade i fredags.. Bättre sent än aldrig ;)



Ni får ursäkta kvaliten.. Dålig mobilkamera..



Långritt..

Idag blev det en långtur med stumpan red de vi kallar tuben bort till hussborg sedan tillbaka källråvägen.. Svala var svettig och nöjd när vi kom fram! En annan är så orolig och rädd om sin lilla pålle så ibland stannar jag under ritten och hoppar av och checkar att allt är okej med henne :)

Min mor och hennes sambo kom och hälsa på en sväng också och skämde bort henne med morötter och grejjer och hon är värd att skämmas bort min häst! Hon e föör underbar, älskar henne så...

Till helgen ska jag rida inöfr en instruktör åååh det ska bli så spännande.. Jag måste skriva ner allt ja undrar över på ett papper annars kommer jag glömma hälften..

När jag släppte ut svala efter ridturen rulla hon sig och myste i hagen.. Sedan gick hon till sitt lilla hörn och kollade efter de andra hästarna.. Det står nämligen ett halvblod och två små shettisar i hagen bredvid och hon är jättenyfiken på dom två små! De ser så sött ut när hon kollar efter dom och när dom kommer ska hon nosa på dem =) De kommer synas på filmen nedan när hon står i hörnet och kikar efter dem. Föressten musikvalet var inte den bästa men hade inget annat :)

Tömkörning

Tjohejsan,

Idag var det loooovly väder ute! Jag begav mig till stallet idag.. Och idag stod tömkörning på schemat. Jag har aldrig tömkört förut och jag vet inte om Svala har gjort de heller men vi testade iaf och de gick väldigt bra vill jag säga.. inga bekymmer där inte.. Mening är att jag vill köra in henne vilket jag tror inte kommer vara några problem alls.. På slutet av filmen ser ni hur jag försöker få henne att backa.. Hon kan backkommandot men hon vill inte backa rakt utan svänga med rumpan lite här och där.. Vi får träna mera på de.. Min vän Linda hade tydligen nå bra tricks hon ska få visa mig..

Nu vet jag att de kanske inte ser så proffsigt ut med tömmarna å allt men var inte lätt och tömköra och få de på film.. Sedan ser de lite annorlunda ut på film aja.. Ni ska få se ett klipp här iaf..
På slutet av filmen är lite när jag sadlar av och borstar henne.. Ville mest bara visa vad lättsam och snäll hon är.. Hon står lös i stallet och för inte mkt väsen för sig. Från början när jag fick henne var hon lite åtålig men de har hon blivit mycket bättre.. Då ag alldtig tagit de lugnt i min takt så hon har fått lov att vänta och nu står hon som ett ljus min flicka!

Jag, vinnare!?

Jag blev brydd när jag fått några fler kommentarer än normalt idag på bloggen, klickar in och läser, då har jag ju vunnit de lila schabraket hos louiseodin.blogg.se :) Oj oj oj, vad glad jag blev!! jag som verkligen verkligen behöver ett schabrak då jag inte äger ett sånt och ännu bättre i den färgen jag vill ha! De var verkligen supderduper roligt.. Längtar tills de kommer! :)

Jag har de jättemysigt i våran stuga och idag har det varit skoteråkning heeeela dagen! Dom har även haft hundutställning här med polarhundar som vi kika lite snabbt på.. Har mött många hundspann fatta om man blev sugen eller? Är den dröm jag haft sedan liten att åka hundspann om inte ännu bättre haft ett eget :) En dröm som kommer förbli just en dröm.. Men jag blir tokig när jag ser dem.. När jag var liten försökte jag ofta få min grannes tervurens att dra min snowracer med misslyckat resultat ha ha typiskt ungar!

För 2 år sedan när vi var här och åkte skoter då mötte vi ett hundspann på 6 eller 8 hundar men UTAN förare för han hade ramlat av.. Jag slängde mig av skoter sprang mot spannet tog tag i släden och bromsa hundarna! En annan skoter åkte och leta efter ägare och kom efter en stund tillbaka med en skäggig gubbe med istappar i skägget ha ha.. han var så glad att hundarna vad oskadda och berätta att han glömt och lagt ner ankaret så hundarna inte skulle kunna dra iväg... =) Var en rolig upplevelse.. Ni ska få se en bild när jag kommer hem.. Jag hade tänkt åkt en sväng med spannet men vågade inte riktigt sedan visste jag inte deras kommandon så jag fick dom inte springa heller ha ha..


Ja iaf så även fast jag har de underbart här så tänker jag och saknar min häst massor.. Drömde om henne inatt  och funderat lite på vad jag ska träna med henne och vilka mål jag har med henne! :)

Fjällen...

Nu sitter jag i bilen påväg mot fjällen.. Vi har en stuga i underbara Ljungdalen.. Där brukar vi BARA VARA, åka skoter och njuta av fridfullheten.. det är verkligen ro för själen där! Är man stressad och behöver paus från livet så ska man åka dit... Har min skoter på släppet ska bli så kul att få gasa lite skoter! Förutom djuren är de mitt stora intresse :) Löööve it...

Btw, jag tog en ridtur med Svala idag innan vi åkte.. Java fick följa med hon också och jag må säga att hon är exemplarisk att ha med sig när man rider.. hon kan gå fot brevid hästen eller så springer hon framför på mitt kommando.. Duktig vovve.. Den andra vovven däremot (Houdini) är däremot en livsfara för sig själv.. han kan få för sig att ställa sig framför hästen när det tex kommer i full galopp.. Han e lite mer egen så han får stanna hemma han..

Svala hon hade mycket energi som vanligt.. Jag tränade henne att hon inte ska koppla ihop tyglarna med att springa.. För så fort man kortar upp tyglarna börjar hon trippa och ska iväg och de är nog bara en vana hon har att de ska vara så men de ska jag försöka träna bort så de blev skritt nästan hela vägen EN galopp blev de sedan skritta vi bara.. Och då tog jag tyglarna och hade dem kort tills hon insåg att hon inte fick springa då släppte jag ut dom och så höll jag på..

Efter tag börja hon förstår.. Jag träna även att få ner henne på tygeln och sänka huvudet lite annars vill hon gärna gå med huvudet högt och de tog ett tag innan hon gav efter men sedan blev hon duktigare och duktigare.. först gick de bara stillaståendes men sedan även i skritt.. Försökte backa henne också men hjälp hon backa snett, runtt osv dvs INTE rakt.. Där behöver jag tips hon jag tränar att backa RAKT!!

Det var en riktigt rolig ridtur och ni får se bilder sedan...

Hejs!

Imorgon gäller det..

Då slutar bloggtävlingen hos http://louiseoden.blogg.se/ om den lila schabraket.. Jag vinner sällan men så deltar jag typ aldrig i något heller så det finns ju en anledning MEN denna tävling var jag bara tvungen att ställa upp i.. Har ju sökt efter ett lila schabrak i den perfekt lilafärgen och de är jättesvårt då jag är petig. anatingen är dom för ljus eller är dom för plommonfärgade men detta var i den stil jag ville ha!

Om jag inte vinner vet ngn vart det finns att köpa et sånt eller ett liknaden schabrak? Har letat överallt!

BILDER!

Jag åkte en snabbis till Svalan förut för att ta av henne täcket... När jag kom in till hagen blev jag väldigt förvånad för Svala valde att komma fram till mig frivilligt. Hon har blivit mkt bättre att fånga i hagen hon står oftast still och ibland går hon bara iväg någon meter sedan stannar hon.

MEN idag kom hon fram till mig, helt otroligt! Dock var jag lite pessimistiskt och tänkte att hon kom bara för att hon ville ha en morot. Brukar ha med mig en morot när jag kommer men ICKE idag.. Idag blev hon utan då jag inte hade med mig någon.. Men vare sig om hon kom för muta eller ej så tycker jag de är ett framsteg att hon kom fram till mig. Förut kom hon ju inte ens för mutor så ja glad blev jag.. Klappa och gosa med henne. Fast sedan fick hon för sig att hon skulle vända rumpan till mig och ville inte ha ngn mer kontakt. varje gång jag skulle gå fram så vända hon sin rumpa mot mig.. Snacka om att känna sig dissad ha ha.. Ja ja.. här kommer lite bilder...




Stumpan stod och åt när jag kom i sin fian outfit!




Sötmule!




Taadaaa, nakenfis!





Sniff sniff...





Vissa är mer nyfiken än andra (lilla Eldur på ca 8månader)



Det måste prövas smakas på också..


Medan vissa tycker att täcket låg ivägen för maten (Faxi, 3år)




Lite travbilder...






Vilket schwuuung! :)







Lillen ville springa lite..




Denna lilla lurv följde mig till hästarna idag..



Nicke nyfiken ett och två! :P



Gumman vid stängslet inna jag åkte hem igen..


Hejdå!

Aj aj aj..

Åh jagär alldeles öm i hårbotten på en fläck jätteöm och har varit de i några dagar.. Varför är de så? Gick och la mi igår efter jag kom hem från jobbet (01.00) och hoppas att det skulle gått över denna natt men ICKE ont idag med.. Hmm konstigt ställe att ha värk på.. Har även haft vanlig huvudvärk mycket nu på slutet.. suck!

Idag har det bara -8 grader så jag tänkte åka till Svala och ta henne täcket.. Hon ska inte bli bortskämd med det =) Bättre hon har egen päls som värmer.. Dock har hon bara ett fleecefodrat regntäcke så de är ju rätt lugnt..
Vet inte om ni tänkte de när ´ni kollade på klippet jag ut förut att hon hade sina nya benlindor på sig och att jag äen köpt ett skitsnyggt svart regntätt och fleecefodrat ländtäcke. I like it! Precis ett sånt som jag ville ha.. Nu behöver inte damen bli kall om rumpan :)


Så ser det ut :)

Gångarter är svårt de :P

Ja, tog jag en liten kortisritt på min tjej.. Fy vad jag älskar hästen mer och mer för varje dag.. Men de blir så när man lär känna varandra bättre..
Jag red en sväng och fick hjälp med att filma när jag red.. Alltid bra att få på film när man rider då de är lättare att se vad man gör rätt och fel.. Med risk att få kritik om hur jag rider osv så lägger jag ändå ut filmen så ni får se.. Ni får gärna påpeka saker om ni vill.. de är fritt fram.. Min Donna var som vanligt väldigt pigg och framåt och de var inte lätt att få in rätta gångarterna när hon ska rusa fram.. Så lyckades inte få in traven för antingen blev de galopp eller tölt.. Kan hända att  gångarterna är passaktiga osv som de kallas.. Jag har liksom inte lärt mig se och känna av de riktigt..

Men jag gjorde mitt bästa iaf.. förhållande var inte de bästa.. Kallt, superpigghäst och en liten otålig fotograf.. Ni får väl ta de med en nypa salt jag är trots allt helt OmogetGRÖN på de här med islandshäst...

Såhär såg de ut när jag provred henne ha ha ha :P

Hundarna...


Tänkte när jag ändå nämnde hundarna i inlägget nedanför så kan jag lika gärna lägga ut en varsin bild på dom..
Den första är då alltså min whippetkille Houdini även kallas Dini eller Spinky av vissa ha ha ha..







Sedan har vi prsinssesan av gullgård, Java!


Dom har en egen hemsida också houdini.cybersite.se
Dock väldigt dåligt uppdaterad nu då jag är något av en periodare när de gäller detta med hemsidor och bloggar.. Men allt har med tid att göra.. Men finns fler bilder där så kika gärna in och kolla vettja!

EKSEMTÄCKE SÖKES!

Hej!

Om det är ngn som har ett eksemtäcke till övers som inte blir användt så är jag intresserad av att köpa..
Mejla då helst till mig på [email protected]


Stadsresa och huvudvärk :(

Ja, idag trotsa jag och sambon min kylan och åkte till la stada (sundsvall) Blev mest grejer till hemmet dvs lite hyllor, tavelister, lampor osv.. Men köpte även ett par grymt fina lila benlindor på Equeens tyvärr ingen fint lila schabrak ännu.. Svårt att hitta nått i den snygga lilafärgen dvs mörkare skrikiga typ eller hur förklara man? Lindorna gjorde sig inge bra på bild så ni får fantisera hur dem ser ut ;)
Blev även en täckesgjord till fleecetäcket och en reflexväst till Java (en av min hundar).. Btw jag har två hundar en aussietik vid namn Java på snart 3 år och en whippethane på snart 4 år som för tillfället har de lite jobbigt då gumman börjar löpa =/

Ja ja nu kom vi från ämnet.. Men som sagt var bara de jag köpte...
Innan vi åkte till stan så var jag till stallet då hästarna fått stått inne inatt pga kylan. var och fyllde mat för kvällen i påsar/hinkar, mocka, fyllde nytt vatten å ja sånt som hör till stallarbete att göra...

Det jag blir förundrad över är hur lite min lilla häst äter.. Ofta när jag kommer till hagen står hon i sitt favorithörn och myser medans de andra gluffsar hö.. Hon är ingen som föräter sig om man säg så ;)
Hon fick en lagom mängd med hö vid 6-7-tiden igårkväll när vi tog in dom men när jag var hos henne vid klockan 12 (bilen startade inte innan) så hade hon fortfarande hö kvar.. som sagt inte gluffs direkt.. vilket är skönt när dom går på fri tillgång..

Ne, nu må jag sluta skriva har sånt fruktansvärd huvudvärk :( Ljuset från datorn gör den inte bättre.. :(

Ha de gott/Erica & Svala

Hingstar

Min vän Linda är ju intreserad av hingstar till sin fifa. Jag önskar jag kunde betäckt Svala också men de är nog försent. Iaf en hingst jag gillade var pappan till Svalas 3-åriga föl Sveifla.. Han heter Faldur frà sydri-gròf och finns på denna hemsida http://islandshingstar.com/hingstdata/masterplan2.asp?ID=137 

Den där hemsidan är väldigt bra för du kan hitta många hingstar där och du kan även söka på "som färg" om du är ute efter en speciellt färg på hästen.. Själv e jag svag för blackar överhuvudtaget "musblack, brunblack m.m) Men min favorit är den gula färgen. Jag älskar Gulbrunt, Gulsvart osv.. Love it..

Jag var själv fodervärd åt en quarter/varmblod blandning förra året som just var gubrun "buckskin" men som jag av personliga skäl lämnad tillbaka..




Faldur...



Min föredetta foderhäst Cloudy (Quarter/varmblod)



Ofsi frá Brún
Denna hingst gillade jag även.. En flott brunblack hingst som stod i dalarnas län.. Like!

Kaaaaaaaaaaaaallt...

Igår tänkte jag att jag skulle hinna med en ridtur efter jobbet innan de blev mörkt sagt och gjort.. De jag dock inte kollat var tempraturen... När jag ridit en bra bit så börja jag frysa rejält.. kändes som både tår och fingrar höll på ramla av kroppen i förfrysning och då hade jag hela vägen hem.. När jag var tillbaka var hela svala full av frost.. tror vi frös lika mycket eller nja kanske inte lika direkt.. Fick veta att de var närmare minus 20 då inte konstig man frös ihjäl..

Idag har de inte varit bättre och det ska vara sånthär väder hela helgen och kommande vecka :( Idag fick alla hästar komma in i stallet... Gud vad jag gillar min lilla ponnyhäst mer och mer... Hon är underbar...

Här kommer ett videoklipp från ihopsläppet första dagen!

Nya täcket..

Idag var den min "vattendag" dvs att jag ska åka till hästarna och fylla vatten.. Passa på att testa de nya täcket på Svala.. Det passade rätt bra. Visst de såg liiiite långt ut på höjden kan jag tycka men de får duga. Hon blir ju torr och varm iaf... Tyckte de svarta täcket blev riktigt snyggt till den rosa grimman iaf och gillade att det var halv hals på den..

Efter det tog jag en ridtur.. Jag har en 5-växlad turbohäst :) De är mkt med gångarten men jag tycker de mesta i skumpigt men ibland har jag fått in en rätt skön tölt.. Men när hon börja tölta lite fortare blir de väldigt skumpigt.. Hon lyckades lägga in 5:e växeln idag också och börja passa lite :P

Det var iaf en mysig ritt synd att de blir mörkt så fort bara.. Jag säger såhär.. Min häst e super duper känslig hon reagera lätt på allt, från sitsen, skänkeln och rösten.. Man måste vara väldigt försiktig med hjälperna.. Även när man leder henne och umgås med henne måste man vara lugn och sansad men hon är väldigt snäll...

Hon har även blivit mkt bättre i hagen.. Idagstod hon snällt och stilla när jag kom och hämta henne. Det är roligt att se lite framsteg.. Här kommer lite bilder på gumman i sitt nya täcke!


















RSS 2.0