Bara en bild

Ingen solsken för mig

 
Ne, en annan har inte fått varit ute och sett nå solsken idag..
Upp fem imorse såklart mörkt sedan hem fyra och of course MÖRKT! Nackdelen med vintern men samtidigt finns det en charm med det mörka kvällarna. skotta snö i halvmörker när det är lite halvkyligt eller kryppa upp i soffan med film och tända ljus och se film.. :)
 
Jaha, åsså är bilen trasig så jag tar mig varken till hästen eller brukhundsklubben. Fick åka traktor med sambon imorse till jobbet och hans arbetskollega fick skjutsa hem mig. JAG är HANDIKAPPAD!!! Ja man är faktiskt det när man inte har en bil när man bor som jag gör.. Går ju inte direkt någon buss förbi här :D
 
Ne, men man får väl fli undan här hemma när man ändå inte kan fara och flänga men tror det blir en powernap först för det behöver jag nu. En sleten arbetare ;) haha...
 
 
 
 

Jobbelijobb

JA, änrligen fick jag jobba idag! Även om jag bara fick en vecka än så länge.. Fick öven testa på göra nå annat vilket var superkul! Gud, nu känner man sig som människa igen när man fick göra lite nytta och det låter lite klirr i kassan istället för tvärtom.

Ikväll blir det Bhk med Vickan, KUL :) Ska träna inför en lydnadstväling på fredags... Imorgon ska jag ska vi träna också, roligt roligt,... fan måste få jägarexamen nu så jag kan bli viltspårsdomare sedan vill jag utbilda mig till agilityinstruktör eller freestyleinstruktör!

Ang Svala är de samma lika.. Idag och imorgon får hon stå kan ju ändå inte rida då hon kommer få styltor i denna tösnö.. OM jag skulle lånat ut henne på foder då har jag hittat världens bästa fodervärd.. En sån bra så man tillochmed skulle kunna sälja henne till de hemmet.. INTE för att jag vill de men vi får ta dag som dag och så vad som händer! Förhoppningsvis ändras situatiuonen.

Linda hade varit så gullig och satt på henne täcke eftersom hon hade frusit.. det är tur man har en sån bra kompis som ställer upp! Massa kramar till dig du är guld värd!

Pic

Hon är inte så graciös Svala.. Nä, hon är en grov dam.. Men man kan vara söt för de.
Här ser hon ut som en stor fluffig mjuk teddybjön men all vinterpäls!!
 
Visst är dom här smäckra eleganta isisarna snygga! Skulle nog hellre ha en mer smärt häst har alldrig varit för stora, grovs hästar. ja kallblodstyperna..
Men visst har dom sin charm med :)
 
Svala är väldigt smidig fast det inte ser ut som att hon skulle vara de..
 
 
 
 

Vilken svans

Kolla detta klipp!! Vilken svans alltså.. Den släpar ju nästan i backen trots att han har höjt upp svansen..

http://www.youtube.com/watch?v=nAOSEDSe4cc&feature=watch-vrec

Svala lik Svala

Denna Svala är lik min Svala på beskrivningen förut de där med fång och grejer.. men sättet :)

http://hastmarknad.hastnet.se/sok/annons.php?aid=666345

Halt??

Tog en ridtur på stumpan idag... FY FAN vilken mysig tur vi hade.. lite snö på backen och lagom kyligt.. Tränade Svala lite westernmoves! Red på långa tyglar med en hand öva på svänga med vikt och skänkel samt lägga motsatta tygeln på halsen. Hon var jätteduktigt. Öva också att stanna med sättet.. Det vad bra övningar för svala som tror att skänkeln betyder full fart framåt!

Travade mycket på henne och hon travade på superfint. När jag travat en bit och sakta ner till skritt så börja Svala halta!!! Jahapp, tänkte jag då.. kul att hon ska bli halt nu när det gick så fint.. hoppa av och gick med henne för att kolla hältan. Och javisst halta hon, men inte av den orsak jag trodde... Hon hade fått stylta under ena hoven! Suck.. skönt att det bara var det.. men tråkigt att det ska börjas med styltor nu då.

Fortsatta ritten.. gick fint blev lite små surigtheter ibland men överlag flöt allt på, härligt!!

....

Jadu, inge bra uppdaterinv men har inget vettigt att uppdatera om. Var hos Svala igår. skulle longera henne och träna från marken men det gick skit.. Jag känner att jag blir för osäker om jag gör rätt så då var det inte så kul. Linda visar mig en gång men det har jag glömt.

Svala hon bara vända sig utåt. jag ryska i linan för att få hennes uppmärksamhet. Ja hon vinkla örat mot mig och lyssna men hon ville hellre utåt ön komma in.. Så har hon alltid varit. Förut stod Svala hos en karl som håller på med western. Han försökte också med henne i rundkorallen men han gav upp också. Ja hon är verkligen svår.

Idag ska jag ev rida lite hoppas det går bättre.. Igår la man på vinterdäck så nu kan man köra lite mer normalt och inte krypköra fram..

Videoklipp

Detta är ett av dom bästa numren som islandshästarna i globen har gjort tycker jag!
 
 

Varning Sundsvall

Varnar bara idag ska jag göra stan osäker.. Ska inhandla lite prylers till hemmet som jag och sambon behöver.. Ska se om jag hinner kludda ner lite här innan mamma kommer. hin ska nämligen med! Skönt med lite sällskap, annars åker jag mycket själv skönt de också ibland.
 
Igår var jag hos Svala igen, jag & Linda skulle köra våra små hästar. Det var första turen vi tog tillsammans med varasin häst och vagn.. Det var så kul.. Från början spände Svala sig av att hon fick sällskap. När Linda trava iväg skulle Svala också iväg men eftersom hon var spännd så grisepassa hon heeela tiden. Efter halva turen släpte det dock och hon trava hela tiden istället, skönt! till och med efter lite galopp så gick hon ner i trav jippi..
 
För övrigt är hon lite slö och seg nu. kanske är pälssättningen som spökar! Ja vi hade iaf supermysigt, skratt och tom som vanligt. Kunde inte sluta skratta när vi körde brevid varandra och min vagn åkte ner i ett hål med vatten så vi skvätte ner Linda hihi. Var inte meningen men så så roligt ut hihih..
 
Nu skulle Linda börja göra hinderstöd också så kanske vi kan hoppa här framöver ocksp. Jag älskar ju hoppning, så fort jag ser något man kan hoppa över så ska jag göra det.
Häromdagen låg det ett smalt litet träd böjt över vägen. og course måste jag hoppa över det. I Love it!! :D Bara höjderna är på lagom nivå :D
 
Ne nu må jag förberedda mig, mammi kommer strax!
 
See ya!

Körning i mörkret

Ja, blev en körtur i mörkret ikväll. Cecilia följde med och guud hon hade världens bästa pannlampa med sig. super!! Annars hade ni inte sett någonting haha.. Blev en mellanlång runda. Ganska lugn! Det var mysigt, kul med lite surr också. Jag som annars till 75% är ensam hela dagarna. Blä, jag känner att jag har tusen beslut att ta om både liv och djur.. Känns jobbigt.. Fan kan det vara vinterdepression vissa har ju sånt.. ne vettetusan!
 
Ne nu blir det lite bullbak! :D Blir nybakta bullar och mjölk ikväll, mums!

Blää..

Den där oros känslan är kvar.. Men idag måste jag åka till Svala har inte varit där på två dagar nu och det känns inte rätt. Ska åka tid och köra henne lite idag.. blir en såndär liten mörkertur! Det kan nog bli roligt..

Kommer inte på någon bra rubrik

Nee, bläää.. Fy idag har inte varit någon vidare dag eller jag har fått mycket gjort. har hållt på med älgkött hela dagen, styckat packat i påsar, malt. har även malt massor till hundmat!! Har även varit på brukshundklubben och tränat.

Men när det kommer till hästeriet har det varit dött har varken varit hos Svala igår eller idag.. Ne tråkigt men sant har hästintresset helt plötsligt blåst bort.. BOM PANG! Jag vet inte vad som har hänt. men ne lusten är borta.. idag har till och med tankarna om försäljningen farit i huvudet på mig. Inte för att jag ska göra det i första tagen men har inte undgått tanken..

Men ska till Svala imorgon kanske är det bara tillfälligheten, omgivningen runt omkring, att jag bott borta eller jag vet inte men så är läget.. Men tänkte försöka köra imorgon iaf. en kvälltur i mörkret :D Tycker körning är så frunktansvärt roligt!

Ja, det var allt som hänt idag.. NU får jag vila och ta det lungt första lugna stunden på dagen! Har hållt igång sedan nio imorse eller snarare fyra inatt då hunden har strulat hela natten så man fått klivit upp 3 gånger..

Träning på plan

Följde med Linda idag då hon skulle rida för Lina... Svala var jätteduktigt idag. träna mes trav och även lite galopp! Var riktigt kul. emellanåt så stod vi still och kolla när Linda tränade..

Påvägen hem försökte jag tölta lite men alltså Svala kan inte tölta med sällskap. Hon blir så stressad och spänner sig så hon fick springa i full galopp istället.. Ja, springa det kan hon..

Nu sitter jag här med tre hundar.. Vinthundar.. Känns konstigt att inte vara hemma, väldigt konstigt.. men det här kommer gå bra. blir ltie ensamt bara..

Imorgon blir det en uteritt med Svalan.. längtar!

Många järn i elden

jadu, nu håller jag på för full här hemma, samtidigt som jag bloggar så lagar jag wok, sedan sminka mig, platta håret, packa väskan, rasta hunden, mata katten osv och snart iväg till hästen.. Ska bli spännande att se hur hon är idag..

Sedan vidare till ånge och hundarna.. Ska nog gå på glöggen köpa mig en riktigt gottapåse, sedan glasbanken och köpa nå drikbart sedan bara ha en slöar helg med jyckarna.. Se om jag får tag på vickan så kanske vi kan ta gemensamma promenader :)

Ja som sagt fullt upp nu.. Ne nu måste jag fixa klart woken!
Min kissekatt Pajas.. Mitt första egna husdjur.. 7år..

Rida islandhäst

Reynirs ridskola... Ja den boken lånade jag från bibbland var en av dom sju islandsböckerna jag låna haha.. Bara det stod islandshäst så tog jag den..'

Har börja småläst lite i den och bläddre igenom. En TJOCK bok men den verka bra.. Ska bli intressant att läsa.. Den där reynir skulle man tränat för verkar vara en duktig karl.. :)

Blir nog mycket läsning i helgen då jag ska vara hundvakt.

Såg Linda lagt ut en film på en häst som hade stjärnor rakad på rumpan, såg lusigt ut så jag googla lite på rakade hästar och hitta denna frieser.. Alltså gud vilket jobb att få till..

Jippikajey

Jaha, så var det torsdag.. Veckorna går fort fööör fort :(
 
Idag tog jag och Cecilia och en till mystur, ÅH vad roligt vi hade det.. Hihi massa skratt och bara massa tok..
Vi red först elljusspåret det var kul då jag inte ens visste vart den gick.. Tok numer ett börja när vi red förbi en get. Cecilias häst stanna för att kolla på geten. Cecilia försökte låta som en get och tror ni på tusan då svarde geten HAHA, Nightan röck till av att geten bräkte och cecilia rök till av att hästen rök till.. Sedan tokskratta vi det såg så fruktansvärt roligt ut..
 
Sedan vidare runt elljusspåret. då kom vi till en bro som såg halvdålig ut det var band runt det.. Jag hoppa av och testa gå över med Svala. Okej ingen problem men nu var ju Cecilia att gå över.. Nightan är tveksam mot den så hon skyndar sig över vilket var bra för den bron var knte tillräckligt stabil för henne och prics när hon nästan var över trampa hon sönder en planka men det gick bra.. Sedan var vi tvungen att passera en liknande bro. Svala inga problem men när nighta gick över var det nån planka som de svaja lite av. Nighta är varmblods travare kan tilläggas dvs lite tyngre..
 
Ojoj.. Blev mest skritt, lite trav och lite galopp allt lugnt och fint.. Sedan gav cecilia förslag att vi skulle rida en väg dom brukar köra på vintern med skotern. Det var en väg Linda hade visat mig en gång men har aldrig ridit där :) Det vaer också ett äventur fick snigra oss bland ris då vägen var blockerat av ett träd ja det var ett riktigt äventyr.. Sedan blev det lillberg hem :)
 
Det var som sagt en bra tur. Vi tränade våra hästar ochså i långsamt tempo. perfekt för Svalis. Red även på hackamoret idag.. Det funka bra.. Hon blev inte lika känslig med det så jag kunde korta upp tyglarna utan att hon blir irriterad men ände lyssnade hon.. Jag tyckte det funkade jättebra. Men måste rida på det ett par gånger innan jag kan avgöra om det är bra eller inte. Men tror det kanske kan vara bättre än bettet när hon som sagt inte blev sådär superkänslig.
 
Fick även höra från Svalas förra ägare som berättade att Svala hade betett sig på samma sätt för henne emellanåt som Svala gjort för mig igår. Hon berättat lite hur hon gjort och sedan sa hon att jag kunde ta henne till en ryggknäckare för hon kunde ha en låsning i ryggen och det har jag tänkt göra. Men Linda skulle iväg med Fifa så då skulle vi ta båda hästarna samtidigt. Ska bli intressant jag har aldrig varit till en sån.
 
Trots att vi tog det mest lugnt så var Svala svettig när vi kom hem.. Gumman då, dyngsur.. Hon blir så lätt svettig.. Blev mat och sedan täcke det de förbannade knotten hade kommit fram :(
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Väntar på tåget tror ni dom tar emor hästar?? ;)
 

Ändrade planer

Ne, nu har jag ändrat mina planer eller snarare sagt planerat hahaha.. Jag ska rida ut imorgon :)

Pluggeliplugg

Pjuuh, plugga jägarexamen är riktigt tungt.. Läsa om hundarna är förstås lättast då det är mitt största intresse men lagarna är riktigt tungt och tråkigt.. Men nöta nöta nöta så kanske det sitter.. Men jag är verkligen trög i kolan.. Märks att jag har svårare att lära mig ju äldre jag blir sedan har jag lite svårt att koncentrera mig..
 
Näe, ska nog ta mig en skål med lite glass så går det nog lite lättare :) Morgondagen är total oplanerad.. Får se vad som händer.. Vädret får nog avgöra lite! Ska iaf skjuta lerduvor på eftermiddagen när sambon kommer hem för att öva på skyttet.
 
 
 
 
 

Hjälm..

Oj, tyckte jag nyss beställde min hjälm och nu har jag fått den. En hjälm från Jacson.
Om jag säger såhär jag förstår inte hur jag kunnat ridit med en förstor hjälm så länge.
Gud vad skön denna hjälm var och vad skönt att den sitter bra.
Sedan väger den ingenting heller.. Ne, jag är verkligen nöjd med min nya hjälm!
 
 
 

Tjosan hoppsan

Tränade på plan idag igen fast idag körde jag. Linda följde med fast hon red..
Hmm..
Det gick väl sisåsdär. Tänkte träna med konor och bommar men svala spände sig och satt sig på tvären tjosan hoppsan där fick jag.. sket i allt var koner och bommar heter och träna bara runt på plan att hon skulle slappna av och söka sig mer neråt och inte köra upp huvudet som är ala svalas specialite.. Stundtals gick det fint och hon slappna av mera..

Sedan skulle jag öva henne på svänga rätt, då hon inte korsar frambenen och svänger på rätt sätt... Oj oj oj, nu blev Svala riktigt arg igen så som hon kan bli, hon frusta så det spruta ur näsborrarna, hon sparka irriterande med frambenen oj jo... Linda ville se hur jag gjorde när jag svängde men nej det ville inte svala visa, utan hon stegra istället Då sa jag till henne på skarpen för i ärlighetens namn är jag riktigt less på hennes arga humör.

Det är därför vi har så svårt med tölten för så fort man tar lite i tygeln och driver då regera hon med att bli irriterad. stegrar, sparkas med framhoven osv.

Jag tycker jättemycket om Svala hon är en jättefin häst, och snäll osv. men våran kemi stämmer inte hundra då jag blir så ledsen över att hon ska bli sådär. Jag vet inte vad de är för fel. Har fått höra att det kan vara så att hon inte förstår vad jag menar, men hon har blivit värre. Nu för tiden kan det som sagt räcka med att jag bara samlar upp tyglarna liiite fast jag inte ber henne om något men ändå kan hon reagera sådär att hon kastar med huvudet frusta osv..

Jag tror ärligen att hade jag haft svala när hon varit ung och vi hade haft en längre framtid tillsammans och hon reagerat sådär då tror jag inte att jag hade haft kvar henne. Nu är hon gammal och jag har inte så höga mål så nu gör det väl inte så värst mycket mer än det är lite tråkigt när det blir sådär.

Jag hade behövt någon som är duktigt som kunde rida min häst och kanske kunde förstå problemet och hjälpa mig. Jag tror det är lättare att förstå om man får uppleva det själv när man rider henne. Jag vet inte om jag ska säga ifrån eller om det är mitt fel att det blir såhär. Men känns tråkigt att man knappt ska kunna ta i hästen för man är rädd att hon ska bli arg och sätta sig på tvären.

Ne slut på gnäll och klag :) Men man undrar ju.. Är inte det att jag vill gnälla och klaga på min häst jag tycker vekligen om henne men skulle så gärna vilja lösa detta. tror vi skulle få en bättre relation om vi lyckas lösa detta problem. Men som sagt gick, ju bra mellan varverna.

För Linda och Fifan verkade det har gått bra, förutom att fifa hade råkat trampa och gjort illa sig såg Linda när vi kom tillbaka =( Men det läker nog snart.

På bättringsvägen

Ååååh, vad skönt!! Idag känner jag mig 100gånger bättre.. Har fortfrarande hosta men den där svaga frusna känslan är borta.. Tur då jag ska vara hundbvakt hela helgen!! Idag tänkte jag rida till plan med vagn och träna liet med den. Det var Lindas ide att vi skulle göra det vilket jag tycker var en bra ide. Näe dags att  sätta värmaren  på bilden, slänge i sig något i magen, sno på sig kläderna och iväg!! :D
 
En bild på hur vi bor.. Mitt ute i skogen med underbar natur med det vilda djuren runt knuten och ett vackert hus. Och när jag säger vilda djur menar jag verkligen vilda, har både passerat både varg och björn förbi vårt hus.
 
 

ÄNTLISCH!

Sitter fästerna för bakselen på vagnen, bultarna är åtdragen på svängeln :D Såå skönt.. Nu är det bara den förbannande belysningen sedan är det klar..

Btw jag har beställt en ny hjälm :) Min nuvarande hjälm är på tok för STOR! Så nu hoppas jag denna ska passa bättre.

Sjuk

Ikväll ska min sambo hjälpa mig svetsa fast fästerna för bakselen på vagenen, ÄNTLIGEN! Jag som väntat på de här nog länga nu..
 
Är jag kryare imorgon ska jag kanske åka till planen och tränade lite med vagenen :D Hoppas på bättre väder och en kryare Erica!
 
 
 

Tillägg

Måste göra ett tilägg på förra inlägget.. Linda berömmer både mig och Svala hela tiden. Och där är en punkt jag måste försöka lära mig.. Att berömma hästen med rösten. Men alltså jag tycker min häst gör bra ifrån sig grejjen är den att jag blir så sjukt fokuserad och inne i det jag göra och av att försöka känna efter osv så jag glömmer det totalt. jag blir som blockerad och inne i min egna värld :)

Men ska försöka förbättra mig på de..

Filmtajm

Här kommer ett lite ihopklipp på Svalas travutveckling. Det är från början av detta år när jag precis köpt henne till dagens pass på planen. Ser ni någon skillnad? Jag får tacka både Lina och Linda för all hjälp och tips jag får med Svala!
 
Blev en pass sträcka på slutet. Hon kan bättre men med tanke på att hon var trött ville jag inte krävs för mycket av henne. Men den finns där iaf..
 
 

Ett pass på plan

Idag trotsa jag och Linda vädergudarna (som bestämt sig för att det skulle vara regn) och red iväg till planen..
Vi tränade där på varsin volt. Det var kul.. Jag tog emot lite tips som Linda gav mig och Svala gick mycket finare och var lugnare.. Jag tränade mest traven men även galoppen och tölten liiite..
 
Känns som jag börjar förstå liiiite bättre iaf.. Sedan skulle jag trava utan stigbyglar, ja hejsan hoppsan jag har alltså seriöst världens sämsta balans! Fy fan... Ja, herregud.. Jag måste verkligen försöka öva upp den :) Film kommer senare..
 
När vi stod och surra en stund så ställde Fifa upp sig själv jättefin! Verkligen en såndär uppställning som jag gillar. frambenen parallelt och ett bakben lite längre bak sedan upp med huvudet och lite framåt! Jääättefint! Skulle velat haft en sån uppställning på Svala.
 
 
På hemvägen blev det bus/racegalopp :) Gud Svala tar i så jag tror benen ska lossna på henne.. Men roligt hade vi nog alla fyra, hoppas jag! Imorgon sa Linda att det skulle bli snöstorm.. Så då blir  det kanske vila igen!
 
 

Kvällskörning..

Precis hemkommen från en kort kort kvällskörning.. Tog med sambon och sambons lillasyster..
Vi körde en pyttebit med Svala bara för att sambon skulle få se min belysning då han skrattar åt migg att jag vill ha strålkastare så man SER inte bara syns!!
 
Julle, hon var livrädd men tror hon tyckte det var kul fast hon var rädd.. men gjorde inte bättre att sambon höll på påpeka vad lynniga hästar är och att hon skulle akta sig så svala sparka henne, nu kommer tåget nu blir hon rädd osv.. JA man ska ha respekt för djur och särsilligt större djur. Men samtidigt ska man inte vara nervös för allt. Och jag skulle aldrig ta med någon om jag inte visste hur min häst funka och lita på henne.
 
Sambon som inte är förtjust i djur. gnällde mest att det var kallt, tråkigt ja allt.. STOR SUCK!! Ja, det är bara accpetera man måste ju få tycka som man vill. Men lyset tyckte han var bra.. Ja JAG tyckte iaf de var en mysig tur.. Jag njuter av varje stund med min pärla.. Men håller inte med om lyset. dock satte han det på ett bättre vis så det blev iaf bättre :D
 
 

Glas

 
Nu har jag beställt glas av en bekanta. Två Ölglas med jägarmotiv!
 
 
 
 
Sedan två longdrink glas med detta motiv..
 
 
Båda glasen är till mig :)
 

Regn, snö, uppehåll..

Ja, när jag klev upp imorse regna det, sedan börja det hålt plötsligt snöa och nu  är det uppehåll och snön ligger vit på backen.. Både jag och sambon blev glada vi gillar båda två vintern och snön fast jag är lite emot kylan men de andra väger upp de.. hoppas de håller sig på minusgrader så snön få bli kvar så vi slipper slask.. :)
 
Jag har en känning att det kommer bli en vinter med mycket snö.. Vilket jag blir lite sur på då dom två senaste vintarana varit dåligt med snö. Så nu när jag bestämt mig för att sälja men kära älskade och efterlängtade skoter då blir de väl mycket snö och bra skoterföre :( OGILLA!! Fast chansen blir större att få den såld :D
 
 
 
 
 
 
 

Regn och rusk

Inatt har det snöat här :) Jippi! Dock har det försvunnit at regnet. Just nu regnar det och idag kommer Svala få stå som jga bestämde igår. ev ska vi ta en uperkort tur för att sambon ska få se belysningen på vagnen!
 
Blrv ingen uteritt igår eller jag var påväg men när hon spände sig och stressa upp sig så stannade jag på plan istället.. Jisses.. Vissa stunder gick det bra och ibland var det katastrofo. galoppen var värst..
 
Linda kom och gav mig lite tips på hur jag kunde få henne mer avslapand. Vilket var ta ur stigbyglarna och bara skumpa med.. Ja min sämsta sida.. Fy fan trodde jag slkulle skumpa av flera gånger.. dock fick hon ett annat steg på slutet vilket var kul. Får fortsätta öva på det där då så min donna kan slappna av mera. Hon har en tedens att spänna sigför minsta lilla tex om hon är avslappnad på volt åsså måste jag korta yttertygel liiite för hon kanske fuskar eller så. Jaha dom blir en spännis igen. Så lite krävs det tyvärr..
 
jaja idag ska hon bara få må gott gumman.
 
Själv är jag ute efter ett billigt vintertäcke med helhals?
Någon som har till salu eller tips på ett bra täcke inte för dyrt?

Ingen långtur

Bidde ingen långtur idag.. Fifa orka nog inte med en tur. Dom Har ju tränat så fint i veckan. Det får bli en annan gång..

Ja, vad blir det då för oss? Jadu, jag kommer satsa på allt eller inget idag :D Antingen tar jag en långtur själv som jag funderat på eller så får Svala stå.. Men troligen tar jag mig en egen långtur. Kanske utforska den där vägen jag var nyfiken på :D Så får Svala stå imorgon när det ändå skulle vara sämre väder..

Tror det får bli så. Bilen som på värmning så jag ger mig snart ivag!! :)

Ikväll kommer jag eventuellt fixa med lampor på rockarden. :)

Shoppat!

Ooops, råååååååka klicka hem dethär till Svala..
 
 
En reflexbrösta från Catago som har ledbelysning som kan blinka eller ha fast sken. Det bestämmer man själv! Perfekt för dom kommande mörka dagarna!
 
 
 
 
 
 
 

Körning och körning..

Börja med att att följa med Linda när hon skulle köra Fifa idag. Fifa var jätteduktig.. Travade på fint också med huvudet neråt och allt.  Dom blir ett fint körekipage!

Efter vi kört henne en liten bit så skulle jag köra Svala. Linda följde på Fifa fast hon red istället. Ja, det gick väl inge vidare Svala passade mest.. Hon blir så stressad när hon har en häst med sig så ja hon spände sig och passa och passa.. Hon travade lite imellan också.. Men hon kan ju inte trava så fort min häst.. Sedan går hon inte sådär fint med huvudet och kroppen som Fifa.. Ne, jag kan verkligen inte träna häst.. jag ska nog inte hålla på med sånt. Iaf inte med Svala hon skulle haft någon som är lite duktigare.

På vägen hem tappade vi bort Linda och Fifa som hade travat iväg före. Båda jag och Svala blev nog fundersam varrt dom var.. trodde vi skulle möta dom någonstans men ingen Linda och ingen Fifa. Men när vi kom tillbaka igen så hade dom redan hunnit hem till stallet. Det var tur att dom var tillbaka iaf.

Imorgon blir det kanske en långtur om vädret tillåter.. Vi får hoppas att det kommer lite solstrålar!!

Movietime

Style a rockard

Jajjemen! :) Fix och trix finns det fortfarande med min rockard.. Jag älskar min vagn och finns massor jag vill göra med den innan den är komplett. just nu är de fokus med bra belysning. Jag och sambon montera fast cykelbelysning på den men njaa blev inte så bra belysning som jag ville så nu ska jag testa andra lampor.

Sedan väntar jag på att få minsta fästen till bakselen fastsvetsade och så ska jag leta efter lika fälgar/däck till den också.. När dom tre punkterna är klar så är nog min vagn komplett. Dutta på lite färg på visa ställen där de försvunnit lite. :)

Iiih, imorgon är det lampor som ska fixas iaf.. ska bli kul!

En Mystur..

Idag hade vi ett underbart höstväder... Solen stråla och värmde, lovely!
Jag och Cecilia tog en riktigt mystur i skogen. En helt kravlös tur i en skog där strålande sken genom träden. Man kände sig som liten igen. Vi utforska nya vägar, det var spännande och intressant! Vi hitta en väg som jag blev nyfiken på. Vart ledde den måntro? Vi kunde inte rida hela vägen då vi redan ridit en bit så vi vända..
 
På vägen hem förslog jag att vi bytte häst.. Jag tycker det är kul att få känna på andras hästar. Man är ju så van sin egen jag rider typ aldrig någon annan häst fast det är kul och prova. känna skillnader och kanske likheter.
Jaja, nu var det mest för att jag inte ridit storhäst på läääääääänge...
 
Sagt och gjort jag satt mig upp på Cecilias varmblod ca 160 någonting hög!! :P Eller ja, jag kom knappt upp kan jag tillägga.. Och hon satte sig på min skrutt 136 haha..
Vi både tyckte det kändes konstigt. Jag tyckte det kändes som jag red på en kamel eller nå.. stooora steg och en hård bomsadel, hjälpt vad ovant!
 
Cecilia tyckte den bomlösa var ovant men hon tyckte den var skön, dock tyckte hon att hon hade benen i backen nästan haha.. Ne, det var superkul. Vi red en lång bit på varandra hästar. jag testa trava på Nighta och ja där kunde man inte sitta i traven som jag är van utan med et skjut så åkte man ur sadel.. Ja man fick som en knuff upp jättelätt att rida lätt men omöjligt att sitta :D
 
Cecilia testa galoppera och tölta på svala det gick fint. Hon fick till och med in ren tölt, jisses! Ja, alltså jag tror min träning har iaf gått framåt. För förut töltade hon nästan inte rent för mig och absolut inte för någon som inte är van att tölta alls.. Så det kändes kul. Kul att se andra rida ens häst även dom som ej van islandhäst!
 
När vi byte tillbaka hade vi blivit vana varandras hästar så nu blev det en skum känsla att komma upp på sin egen häst igen! :)
 
Sista biten på hemvägen fick jag sällskap av Linda. Vi tölta på strandvägen, kul! Svala var inte lika het. troligen trött av långturen. tölten kändes bra vissa bitar..
 
Ne, det var en mycket trevlig hästdag! :D Imorgon blir det nog körningen igen...
 
Ja, just de.. mitt i skogen mitt i igensgtans låg det två kassar från byggmax på en stig.. Hmm =/ Hur hamna dom där? Vi red även förbi ett konstigt träd. Wierd!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

GÄSP

Nyvaken, efter en powernap.. Gaaah.. :)
Ikväll ska jag köra Svala lite och kolla hur dt blir med lamporna jag monterat på rockarden hoppas de blir någorlunda iaf isf vore det perfekt.. simpelt och smart!
 
Igår red jag och Linda.. tjoho vad dåligt det gick :P Svala blir så enormt spänd och stressad med sällskap.. Först först först, fort fort fort.. vilket leder att det blir bara en smörja av allt. Sedan har hon lagt till en ny olat. När vi ska tölta har hon börja dragit ner huvudet mot marken. Hon gör så hela tiden och det har hon börjat med dom har sista dagarna..hmm konstigt.. Jaja, alla dagar är inte bra dagar...
 
Ne, nu ser jag framemot att köra ikväll.. Men nu måste jag göra ett ryck och städa lite..
 
 

FY FAN FAN FAN FAN FAN FAN ALDRIG MER!!!

Ne, jag säger det ALDRIG MEEEEEEEEEEEEER! Jag är superglad över att min karl är jägare! Hurra!! Vilda djur som fått levt naturligt och sedan dö pang bom utan stress eller något.. Jag säger från och med nu och idag kommer jag ALDRIG köpa kött från butik spelar ingen roll om det står sverige på förpackningen jag kommer aldrig 100% lita på att djuren mått bra under slakt ändå. även i sverige transporteras dom och står i ett slakthus och bli stressade av agtt se vännerna slaktas!! FY FAN..

Jag säger bara kolla på den här filmen om ni klarar av det.. jag gjorde det men jag mådde illa, de vred i mig, tårarna kom och jag ville seriöst bara ta livet av mig själv för jag vill inte leva i en sånhär värld. Jag lovar på heder och samvete att jag skulle utan ens fundera en sekund kunna döda dom där som är i den där industrin fy fan..

https://www.youtube.com/watch?NR=1&v=tzrRmB40l00&feature=endscreen
 
Hädanefter kommer jag bara äta viltkött, ägg från frigående höns och köpa så lite mejeriprodukter som det går helst ha en egen ko som jag vet har de bra.. Och det kommer inte spela någon roll att de kostar några kronor mer för de gör jag för djurens skull!!

Fina damer ska raka sig..

Jahapp, idag var der premiärrakningen för både mig och Svala.. Svala har kanske rakats förut men inte sedan hon kom till mig och jag har ALDRIG rakat häst.. Sagt och gjort proppa i lite bomull i öronen på henne så hon slapp höra det hemska ljudet och sedan på de vara!!
 
Hon brydde sig inte om att bli klippt men hmm jag vet inte om det blev så snyggt :D Haha.. Fast för att vara första gången hade jag inte räknat med nå annats hade faktiskt trott de skulle bli värre :D Men måste raka lite bättre bak ser jag men äsch huvudsaken det är praktiskt.
 
Men ja huvudsaken hon fick bort lite päls när hon svettas så mycket.. Igår när jag och Linda kom hem från ridturen så dröp hon av svett igen =/ Men nu ska det nog bli bättre... Blev en spår rakning :)
 
Hoppas dom inte retar henne i hagen nu bara dom andra hästarna ;)
 

Rallybilder

 
 
 
 
Slänger in två bilder från hästrallyt också.. =)

La stada...

Imorgon ska jag bege mig till Sundsvall.. Ska bli skönt att få åka ut och göra något än bara sitta här hemma.. Blir väl båda hästiga och ohästiga affärer..

Till helgen blir der hundtävling för Houdini. Jag har ju en såkallad springhund :) En whippet.. Han ska tävla i något som heter lure coursing. Något som han är tokig i... Har ni möjlighet att åka och kolla så gör det.. Det är häftigt att se hundarna bli tokiga och i fullfart springa över ett fält efter en "hare".

Jag håller ju på en del med min hund också men skriver inte om de här.. Tycker de är lite jobbigt att prata om "mina" hundar med allt som varit.. iaf jag har en superbra vän som heter Vickan. hon och jag brukar träna på brukhundsklubben. förra veckan tränade vi lite lydnad och agility och fika lite gotta :) Mysigt.. Måste bpka en ny dejt med henne på klubben..

 

Houdini i mål på KM:et i Bjurholm...

 

Ridtur och körtur..

Ja, igår då blev det en ridtur med Svalan med oss fick vi cecilia och hennes varmblod Nighta :) Var nog första gången vi red tillsammans.. Var riktigt kul med lite ridsällskap inget man är bortskämd med :P Jag mötte henne på badplatsen så red vi en runda runt kavlstigen.. Näste gång tror jag vi tar norra sida så det blir lika för oss. Hon bor n'ämligen på nirra sidan av ljungan och jag har svala på södra sidan..
 
Idag blev det en körtur istället också hade jag med Houdini som sällskap.. bra att kunde motionera både djuren samtidigt :) Gick gick galant och vi hade en mysig tur. Jag och Linda tog en till sånhär kvällskörtur för 3 dagar sedan den var också väldigt rolig.. Jag och Linda är så tokiga.. Svala blev rejält svettigt. Det var tungt med de mjuka underlaget. Ne de var som sagt kul.. Dock blir jag irriterad på alla bilister som inte visar hänsyn grrrr..
 
jag citerar hon som skrev blogginlägget håll er på ett replängds avstånd. Jag vill vara lika mycket i trafiken som ni vill ha mig där. Men ibland måste man ta vägarna för att komma till mer ridvänliga ställen.
 
Här är länken till blogginlägget http://horseworldofcarro.wordpress.com/2012/09/20/hall-dig-pa-replangds-avstand-nar-du-passerar-mig/ Superbra skrivet enligt mig..
 
Ja, ne det var väl allt som hänt.. Eller ja.. Jag letar fortfarande efter ljus och lykta efter en klippmaskin. Jag måste klippa Svala en spårklippning eller täckesklippning då hon svettas så mycket.. Hon blir svettig för minsta ansträngning. Har efterlyst på facebook utan vidare resultat. Idag när jag åkte till Svala så klippte Linda och Lina Fifa. Der såg ut att bli bra.. Det skulle bli så bra för Svala om hon fick bli klippt på svettställerna och som har så lätt för svettas och jag måste ta tag i detta nu känner jag.. Hur klipper ni? hur kort ska man klippa? jag har aldrig rakat själv förut :)
 
 
 

Vila..

Ja, idag fick Svalis vila då hon fick ett rejält träningpass igår när jag och Linda körde.. Vi körde på en väg som var riktigt mjuk så vagnen blev tungdragen så när vi kom hem hade vi en skapligt svettig Svala :) Så då tänkte jag att hon får vila sig idag.. Ska ev åka och bara pyssla om henne lite ge lite mella å så :)
 
Sedan vill jag gärna raka henne då hin blir så¨lätt svettigt.. En täckesrakning eller spårrakning men måste ha en klippmaskin först och helst någon som kan klippa :) Kan iof gå lös själv spela roll om det blir snyggt haha.. Ne men det skulle nog vara bra för henne..
 
Imorgon står ridning på schemat det ska bli kul... Har varit mycket körning nu på slutet :) Men de är så roligt men man måste nog växla sig så man inte blir less!!
 
 
En trött Svala......
 

Varna känsliga läsare..

Alltså vad många sjuka olyckor det finns i hästvärlden :( Dock tycker jag mest synd om hästarna som blir skadade..
Här är ett klipp på ett hemskt fall på ett fyrspann där tre av hästarna dog.. Det är så hemskt för kolla man noga så ser man hästen som ramlade först och orskade hela olyckan bröt sitt bakben.. man ser innan hästen fallar hur hela bakbenet är förvridet.. skithemskt.. jag varnar ER!
 
 

Skillnad på brösta och brösta..

Jag tänkte även göra ett litet inlägg om olika bröstselar då jag fått lite frågor angående det..
 
Ja, selen jag har är en sele som är köpt på driveout och heter driveout start och den har en lös brösta som jag sagt och vad menar jag då?
 
Jo dehär.....
Det finns olika selar. Bland annat har vi dom här billigare varianter som tex hööks säljer osv. Dom har oftast en brösta som sitter fast/ihop med däcklet som ni kan se på första bilden. Där har jag ringat in med rött där vi kan se att bröstan sitter ihop med resten av selen.
En sådan sele funkar absolut om man bara ska köra litegranna men ska man köra mycket gör det sig bättre att satsa på en bättre sele för att en sele där bröstan sitter ihop med resten gör att hästens rörelser blir lite mer begränsad.
 
Sedan har vi selar med lös brösta som jag kallar det.. Där var del är var för sig brösten sitter dvs inte ihop med däcklet utan den fästes med draglinor till vagnen. Att det inte sitter ihop med resten av selen utan att den sitter i linorna och sedan i svängeln gör att hästen får friare rörelser. och svängeln svänger med när hästen rör sig vilket gör det behagligare för hästen.
 
Ja det var min snabbguide i detta och vad jag lärt mig genom att läst och utforskat själv.. Säger inget är rätt och fel utan mina erfarenheter.
 
P.s vill även tilläga att ni ser att börstan till höger även är bredare vilket är en fördel.

Selguide

Jag blev tillfrågad av en läsare om jag inte kunde göra ett inlägg om min sele och rockard hur jag gör osv..
Det tyckte jag var ett roligt uppdrag sagt och gjort.. Fick lite assistans av Linda på slutet då det var lite svårt att fota och sela samtidigt..
 
Såhär kommer lite instruktioner hur JAG gör, säger inte att det är de rätta viset men detta funkar för oss. Mitt första tips är att det blir lättast om man är två som hjälper då det ibland jag bli svårt att både hålla häst och koppla vagn.
 
Okej då kör vi!
Bild 1: Vi börjar med att lägga på bröstan och den trär man bara över huvudet.
Bild 2: Sedan lägger vi på det som heter däckel. Den kan man motsvara sadeln.
Bild 3: Man drar åt däckelgjorden och den spänner man som en sadelgjord och sedan finns det en till gjord som man ska spänna lösare som kallas bukgjord.
Bild 4: Sedan spänner man svanskappan. Man kan få en en hand stående mellan länden och svanskappan.
 
Bakselen sitter fast i svanskappan så den trär jag bara över lilla rumpan på henne...
 
Däcklet har en kanal som ska gå över ryggraden så ryggraden ska bli fri..
 
Efter det så tränsar jag och trär in tömmarna..
Bild 1: Jag trär först in tömmarna i första ringen som sitter i däcklet.
Bild 2: sedan trär man i andra ringen som sitter i brösten
Bild 3: Så ser det ut när man trätt in i båda ringarna
Bild 4: Sedan fäster man tömmarna i bettet såklart :)
 
Sedan får man inte glöm ma skydd och reflexer om man ska ut i mörkret.. Desssa är självlysande boots.
 
Redo för vagnen!!!
 
 
Nu dags att spänna för vagnen och då början man självklart att placera hästen framför vagnen och det kan man göra på olika sätt antingen backa man in hästen eller lär man hästen att stå stilla och kommer med skaklarna ovan eller gör man som jag och tar hästen och gör över skaklarna, de är upp till var och en..
 
Sedan spänner jag fast vagnen och då har jag såkallade snabbspännen på min sele och de funkar på detta fiffiga sätt..
 
Bild 1: trär remmen genom öglan på skakeln
Bild 2 och 3: Sätt fästet med de andra fästet på selen
Bild 4: Trä igenom remmen igenom så inte fästerna glider ifrån varandra
Bild 5: Såhär ser det ut när det är rätt gjort.
 
 
 
Sedan fäster jag remmarna från bakselen runt skaklarna. Det är bakselen som ska bromsa vagnen. Om inte det finns en sådan trycks däcklet fram av vagnen. Så en baksele är en jättebra sak att använda.
 
Sedan ska man fästa draglinorna som går från svängeln och man fäster dom i bröstan. Svängeln gör så linorna följer med i hästen rörelser och draglinorna är det hästen ska dra i.
 
 
Såhär ser svängeln ut också den är fäst med två bultar i rockarden..
 
 
 
SÅ, nu är vi klara för avfärd.. Linda hon gömde sig bakom Svala för att slippa vara med i bild men vi vet att det är du ;)
 
 
Blev kanske ett långt inlägg men hoppas ni fått mer kött på benen om det var något ni funderade över :)

Långsamma dag

Jag hatar att vara arbetslös dagarna blir så sega, man får ingen ordning, blir glömsk m.m. Åååh. trökigt.. Och igår storstäda jag huset så de är klart.. Jaja, ska vara glad för det är inte många dagar annars som jag är sysslolös.. Nu skulle cecilia komma och kolla vårt hus och hälsa på.. Kul med lite sällskap är annars mest ensam här hemma vilket blir långsamt ibland men kan även vara skönt.. Hmm jag har inte bestämt mig vad jag ska köra med svala idag, rida? köra? träna från marken? Ja jag får se vad jag känner för sedan.. ne nu ska jag fli undan lite.. hejs :D
RSS 2.0